warmtepomp

Warmtepompen is voor velen onder ons nog iets onbekend. Nochtans is het een zeer rendabele manier van verwarmen, zeker voor wie over gratis stroom beschikt via zonnepanelen. heel wat informatie kan je vinden op de website www.energiesparen.be  . 
Een warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem, uit het grondwater of uit de buitenlucht. Men spreekt dan over een grond/water, een water/water of een lucht/water of een lucht/lucht installatie.  Ze werkt als een omgekeerde koelkast: ze pompt warmte op lage temperatuur op tot een voldoende hoge temperatuur, die we kunnen gebruiken voor de verwarming van woningen en sanitair warm water. Dat 'oppompen' van warmte vraagt echter ook energie. Maar omdat de warmte zelf gratis is, en uit de grote natuurlijke voorraad komt, ligt het verbruik en de CO2-uitstoot merkelijk lager dan bij een klassiek verwarmingssysteem. Met 1 kWh kan men via een warmtepomp tussen 3 en 6 kWh warmte opwekken. Dit getal (3 tot 6) noemt men de COP. Een warmtepomp kan water opwarmen tot 25 à 45 graden, en werkt het best in combinatie met lagetemperatuursverwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming) in een zeer goed geïsoleerd huis.

Wil je eens weten wat er bij jou kan en wat dat zou kosten, wat het rendement zou zijn en de terugverdientermijn, vraag dan om een gratis en vrijblijvend bezoek van een technieker van Berrentec via het contactformulier

Je kan dan een vergelijking maken, niet alleen van de investering, maar vooral ook van het verbruik.

Een wamtepomp verbruikt al maar 1/3 tot 1/4 van een klassieke installatie en is dus zeker goedkoper in verbruik. Wanneer je dus je berekening maakt over een aantal jaren, kom je in totaal zeer gunstig uit. Toch iets om over na te denken.